Till sist, ett recept på hallongrottor


Som barn bakades det inte så jättemycket i vår familj. Pappa hade ett projekt som innebar att lyckas med den perfekta sockerkakan, mormor hade sina stora och lite salta kanelbullar, en chokladkaka i långpanna som alltid hade små klumpar av mjöl, underbara små nötkakor, en paj hon missförstått receptet på men aldrig brydde sig om att korrigera och kardemummaskorpor. Mamma i sin tur bakade Glenns chokladkaka, kardemummakaka, och hallongrottor. Alla hade sin repertoar.


Jag har alltid tyckt om att laga mat, men bakning som kräver mer precision och tålamod har aldrig riktigt varit min specialitet. Nu när jag är lite äldre och har mer tålamod och lugn i kroppen, så smyger sig bakandet på. Med en gasugn utan övervärme och ett kök utan särskilt mycket arbetsyta, så är det ofta en utmaning, men jag jobbar på att hitta min repertoar av recept som finslipas och korrigeras.

När det kommer till mammas hallongrottor, så vet jag faktiskt inte vilket recept hon använde. Detta är det recept jag själv provat fram och som resulterar i kakor som är lite sega, söta och fyllda med mycket hallonmarmelad. Jag väljer alltid marmelad över sylt, och oftast Tiptree, som jag köper på the English Shop. Det går såklart att byta ut hallonsmaken mot vilken annan sylt eller marmelad som helst, läste precis ett recept med lemon curd som fyllning, vilket låter helt sjukt gott.


Nu bakar vi!Ingredienser

  • 4 1/2 dl vetemjöl

  • 1 dl socker

  • 1 tsk bakpulver

  • 200 g smör eller margarin (använder du margarin så blir receptet veganskt)


Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Skär smöret i små kuber och nyp ihop degen, den skall bli slät och lite kladdig. Rulla till en boll och linda in i plastfolie, låt ligga i kylen i 30 minuter.


Rulla ut degen till en avlång rulle och skär upp i så många bitar du vill ha kakor. Ursprungsreceptet skapar 22 stycken, men jag uppskattar lite större hallongrottor och gör 16 kakor av detta recept.

Rulla varje bit till en boll, 15 skall in i ugnen och en bit deg skall ätas rå, det är sen gammalt.


Placera varje boll i en muffinform. Använd tummen, eller ännu hellre änden av en rund stav, en mortel exempelvis, för att skapa ett hål i mitten av kakan. Skeda i sylten. Ju större hål desto mer sylt.


Skjuts in i ugnen i ungefär 10 minuter, men här måste man pröva sig fram. Jag vill att mina kakor skall vara ofärgade på toppen och med en ljust brun botten, men allt beror på din ugn och dina preferenser. Jag gillar att pudra lite florsocker över innan servering.


Se där, nu är det klart!