Morotssoppa med rostade frön

Nu finns det inte längre någon som helst tvekan: Det är höst. Temperaturen har fallit under 10 grader, det luktar multnande löv, kvällen är mörk som i en säck redan vid 20 och man ser tända ljus i fönstren på kvällspromenaden.
Det är en konstig höst också, inte lik någon annan vi mött tidigare. Vi håller avstånd och det som tidigare var bästa botemedlet mot höstmörkret, att träffas och kura ihop oss, är inte längre tillgängligt på samma sätt. Jag träffar i vanliga fall mina vänner och min familj som mest under vinterhalvåret, sitter runt någons köksbord, möts på en restaurang, ser på film och sover över.


Livet kanske känns läskigt, och krångligare än vanligt. Kanske är vi också tröttare och mer på helspänn än vad vi brukar vara. Människan är nog inte gjord för att ständigt akta sig och andra, lämna plats eller hålla andan och backa när någon glömmer avståndet. Det skapar trötthet och spänningar, i alla fall i min kropp och huvud.


Och det går ju att ses, även om det som sagt är lite krångligare. Så när vi väl ses så kanske det kan få vara lite enklare och mindre uppstyrt. En smörgås på en parkbänk, en fika med avstånd eller en promenad med en kaffe i handen. Eller en enkel middag hemma som inte kräver stök i köket eller alldeles för mycket disk efteråt. Vi håller det enkelt, mysigt och gott och fokuserar på det viktiga, att få träffas och prata och ge varandra energi till att orka med den mörka delen av året.


Här är ett tips på världens enklaste och godaste soppa, där ingredienserna var och en för sig inte är något speciellt men som tillsammans blir hur gott som helst. Går lika bra att hälla upp i termos och ta med till parkbänken som att äta vid bordet.
Morotssoppa med rostade frön och mozzarella


Ingredienser

8 stora morötter

1 stor gul lök

1 stor rödlök

100 gram smör

2 dl creme fraiche

Grönsaksbuljong

1 kvist rosmarin

Tillbehör

Solrosfrön

Pumpafrön

Mozzarella

Hacka morötterna grovt (om de är eko behöver du inte skala dem.)

Hacka löken och stek den i smöret tills den mjuknar och börjar karamelliseras.

Lägg i morötterna och häll på vatten så att grönsakerna precis täcks.

Häll i grönsaksbuljongen, välj den typ du tycker om, en tärning eller två matskedar fond räcker gott.

Koka på medeltemperatur. Lägg i en kvist rosmarin och låt koka med under sista 10 minuterna.


Under tiden soppan kokar, rosta solrosfrön och pumpafrön i en panna tillsammans med olivolja och salt.

När morötterna är mjuka, mixa soppan slät tillsammans med creme fraiche och smaksätt med salt, peppar och en tesked råsocker/kokossocker. Om du vill ha soppan tunnare, tillsätt mer vatten och eventuell buljong.


Hacka mozzarellan och lägg en del av den i botten av i en skål, skeda över soppan och servera med rostade frön och resterande mozzarella på toppen.