MorgonfrågorFör ett par år sedan hade jag en rejält tuff period. Vad jag, och läkarna, då trodde var en depression, visade sig vara en hormonell obalans som skulle komma att vända uppochned på hela livet flera gånger om. Medan det varade så provade jag en mängd olika verktyg för att hitta lindring; samtalsterapi, yoga, medicinering, meditation... Det mesta fungerade faktiskt och vissa av verktygen har fått stanna, inte för att jag längre behöver dem för att må bra utan för att jag verkligen njuter av dem.En av dessa är att skriva morgondagbok. Inte alltid alla dagar men några gånger i veckan. Jag får sitta ner en stund i lugn och ro och reflektera över hur det känns i kroppen, huvudet och vad jag förväntar mig av dagen. Nästan undantagslöst blir de dagar som jag tar mig tid till detta, både lugnare och mer effektiva. Under sommaren har rutinen blivit lidande, jag sitter så sällan vid datorn på morgonen och tar mig inte heller tid att reflektera lika mycket. De första månaderna med Elsa så fanns det inte ens tid att sitta ner. Nu när saker lugnat sig lite och höstterminen startat så känner jag ett behov av att få tillbaka min stund av eftertanke på morgonkvisten, vi kör alltså igång igen, prick nu:


Hur mår du idag?

Jag mår ganska bra. Vaknade lite tung i huvudet och känner mig lite ofokuserad, tror att jag kanske sov dåligt. Men utöver lite hjärnbomull så känner jag mig glad och stabil.


Vad känner du tacksamhet inför idag?

Mitt hem, möjligheten att arbeta hemifrån och en sovande hund vid fötterna. Löftet om att värmen skall minska om några dagar och släppa fram kyligare luft och regn.


Vad ser du fram emot idag?

Att träffa min pappa, storhandla i lugn och ro och sjunka ner i en pool på Hagabadet i någon timme innan jag hämtar Elsa hos Emily.

Hur känns kroppen idag?

Dagens kropp är full av träningsvärk. Det är dag 11/30 i min yogautmaning och gårdagens grundande pass på 18 minuter var tydligen tuffare än vad jag trodde. I övrigt känns den friskare och starkare än för 11 dagar sedan, vilket är allt jag kan begära.


Vad vill du fokusera på idag?

Idag behöver jag tänka en och två gånger på att ta det lugnt. Jag har en hel del jobb och ärenden och jag vill absolut inte avsluta eftermiddagen svettig i mataffären med för många kassar i händerna och en valp som skall hämtas upp.


Vad har du för budskap till dig själv?

Ta dig tid att göra varje uppgift med eftertanke idag.