Joakims mammas kycklingpaj


Det blir mycket recept nu hörrni, men jag spenderar också mesta delen av min tid i köket, av flertalet skäl. Här har jag mitt hemmakontor, det är enda platsen som Elsa vill sova på nuförtiden (under bordet vid mina fötter) men framförallt för att sensommaren alltid ger mig inspiration till matlagning. Under sommaren äter jag mest kallt, eller ute, en fish and chips på en bänk, varmrökt lax och romsås på en uteservering, gazpacho i soffan. Det är när löven mörknar och det börjar lukta jord ute igen som jag hasar in i köket och plockar fram kastrullerna. Jag får hindra mig för att inte hoppa rätt in i grytorna och de tunga rödvinssåsernas land, men kan nosa lite på färgskalan och kryddningen.


Idag skall vi laga paj.

Min före detta, Joakim, hade en mamma som lagade varm, snäll och otroligt god mat, inte sällan med en hälsning till 70-talet. Jag tänker på hennes räkstuvning, dillkött, kanelbullar och köttbullar med GLÄDJE. Vi höll inte, Joakim och jag, men är såpass goda vänner att jag lyckades norpa åt mig hennes recept på kycklingpaj, eller Bjudpaj med kyckling som detta receptkort nummer 21 egentligen heter.


Ingenting flådigt eller tjusigt, färdig kyckling och svamp på burk, men räds inte, den är precis som så mycket annan mat från 70-talet: snäll, söt, fet och salt.

Bjudpaj med kyckling

4-6 portioner


Pajdeg (om du vill ha både lock och botten - dubbla receptet)

3 dl vetemjöl

1 krm salt

75 gram kylskåpskallt smör

1 litet ägg (vispas)

2-3 msk kallt vatten


Fyllning

1 hel grillad kyckling

2 burkar (400) g konserverade hela champinjoner (går självklart att byta ut mot färska, men ger inte riktigt samma lite knäppgoda effekt)

3 dl mellangrädde

2 msk vetemjöl

3 msk Heinz chilisås

3 msk sesamfrön

1 dl klippt gräslök


1. Börja med att förbereda pajdegen, blanda mjöl, salt, smör (skuret i bitar), i en matberedare eller skål. Arbeta tillsammans alltsamman till en grynig massa.


2. Blanda i halva ägget (spara resten till pensling) och vattnet. Knåda snabbt samman till en smidig deg och linda in i plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 1 timme.


3. Gör fyllningen. Riv kycklingköttet i bitar, lägg i en traktörpanna och tillsätt champinjonerna. Vispa grädden till ett lätt skum och blanda med chilisås, sesamfrö, salt och peppar. Häll över kyckling och svampblandningen och åt sjuda i några minuter. Tillsätt gräslöken och låt fyllningen svalna. Jag brukar även lägga i ett lagerblad som får koka med en stund för tur i kärlek.


4. Häll fyllningen i en pajform, låt gärna formen fyllas i en hög rundad topp.

Kavla ut degen och lägg den som ett lock ovanpå formen, tryck till kanterna ordentligt och dekorera som du önskar. Pensla degen med ägg, skär ut ett eller flera hål så att ångan kan ta sig ut.


5. Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader C, 20-25 minuter till degen är guldgul.