Inredning och enkel vardagsmagi


En sak jag tycker mycket om med slutet av 10-talet och som verkar fortsätta in i 2020 är hur öppna vi blivit för att plocka in magiskt tänkande, ritualer och symboler i vår vardag. Var jag än tittar så ser jag små tecken på att gamla seder och folktro finns kvar. Jag tycker det är fint att se det leva sida vid sida med vetenskap och analytiskt tänkande. Kombinationen ger en mjuk tillvaro och kan erbjuda att något att hänga upp jackan på i en sekulariserad del av världen, speciellt under skrämmande och ovissa tider. Oavsett om man tror på trolldom eller inte, så känner jag en nästan barnslig glädje i att skapa ritualer och låtsaslekar och har man barn så kan jag tänka mig att det kan ge massvis med spänning och mysfaktor att ta in lite magi i vardagen. Tänk att få hjälpa till att röra ner magiska kryddor i pastasåsen innan middagen.


När det gäller hemmet så har det kanske aldrig varit enklare att inreda med vardagsmagi. Rena, naturnära färger står högt i kurs, köket är ett rum vi lägger stort fokus på, och material skall gärna vara snälla mot både natur och kropp. För att inte tala om att köpa begagnat, ärva eller byta till sig saker. Allt detta skapar rum för magin att ta plats. Jag tycker själv inte om att skylta med magiska symboler eller ritualer i min inredning alltför mycket, utan föredrar när den är diskret och smälter in.


Jag tänker att vi kan kika lite närmare på kombinationen vardagsmagi och inredning.


Rökelse och doftpinnar

Inom magins värld är rökelse ett renande element som också fungerar grundande. Att tända rökelse i hemmet rensar ut det gamla och skapar plats för nya och positiva känslor.
Midsommarkransen

Vanja Wikströms blogg lade jag märke till att hon i ett bud fått en torkad midsommarkrans som hon hängt upp i sitt sovrum, ovanför ett av sina barns säng. Kransar och speciellt midsommarkransen har en fin symbolik i grunden. Midsommar, som inom gamla seder kallades Litha eller sommarsolståndet symboliserar löften om framtida skördar, energi och lycka. De kloka kvinnorna från förr hade nog sagt att Tintan sover med en symbol ovanför huvudet som lovar friskhet, glädje och framgång. Riktigt fin vardagsmagi helt klart.
Torkade örter

Att odla och torka sina egna örter är en gammal form magi. Örter användes i ritualer, läkemedel, matlagning och har alla sina egna specifika magiska egenskaper. Rosmarin och lagerblad sägs skydda köket mot onda andar och surnad mjölk, en lavendelpåse i garderoben sprider tur i kärlek som sätter sig i kläderna och har du en skål havssalt på köksbänken? Toppen, det sägs vara både renande och helande.
Sopkvasten

Hänger det en kvast bakom dörren? Kanske står det en lutad i hallen, för att lätt kunna sopa rent i farstun. Enligt gamla seder sopar du inte bara ut damm och skräp, utan renar också hemmet och borstar bort mörka energier. En kvast ståendes i hallen sägs skapa ett tryggt hem och motar bort oönskade besökare.

Teritualer

Som jag redan beskrivit i ett tidigare inlägg så är teritualer ett enkelt sätt att få in lite trolldom i vardagen. Varma drycker av olika slag, med olika egenskaper är trendigare än någonsin. Välj ut just de örter eller kryddor som symboliserar det du vill fokusera på, rör med skeden medsols och där har du en helt komplett magisk ritual.
Köksredskap

Att ta väl hand om sina köksredskap var viktigare förr, de var kanske hemgjorda och det var långt ifrån lika enkelt att köpa nytt. För de som sysslade med köksmagi så var slevar och knivar de allra viktigaste redskapen. Nuförtiden lämnar fler och fler plasten bakom sig och satsar på hållbara naturmaterial. Dessa kräver lite mer omtanke och enligt traditionen så ger de redskap som man tar väl hand om också mer tillbaka. En älskad och omhändertagen slev skall alltså göra maten godare.Altaren och stilleben

Altaret var förr en plats där man tog sig tid till eftertanke, bön, vila eller som symboliserade högtider eller speciella ritualer. Nu ser man altare lite varstans i form av stilleben, älskade föremål som har sin egen speciella mening för ägaren. Kanske bilder på en bortgången släkting, rökelse, stenar eller snäckor, blommor eller ljus i olika färger. Allt med sina egna magiska egenskaper. Det är enkelt att med lite efterforskning placera rätt sak på rätt plats om man vill.Så, det var det om vardagstrolldom. Nu kanske du rentav ser på vissa av dina inredningsdetaljer lite annorlunda.